Kanserde Erken Tanı Çok Önemli
19 Nisan 2010
Adıyaman Nemrut Rotary Kulübü ”Erken Tanı Hayat Kurtarır” projesi kapsamında Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) Nurpar Tekstil kadın çalışanlarına yönelik meme kanseri konusunda eğitim gerçekleştirdi.
Proje kapsamında Adıyaman Devlet Hastanesinde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Tuncay Heybeli tarafından meme kanseri hakkında, kendi kendine muayene, erken teşhis ve pratik bilgiler verilerek meme kanseri anlatıldı.
Her geçen yıl meme kanserinin yaygınlaştığına dikkati çeken Dr. Tuncay Heybeli, Rotary Kulübünün kadınlara yönelik yaptığı bu eğitim çalışmalarının özellikle kendi kendilerini muayene etmeleri açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Heybeli, ”Meme kanseri kadınlar arasında en fazla görülen kanser türüdür. Meme kanserini engellemek mümkün olmayabilir ancak kendi kendine kadının muayene etmesi ise kanserin erken tanınması ile birlikte tedavi edilmesi sonucunda ölümle sonuçlanmayabilmektedir. Türkiye’deki kanser ölümlerinin yüzde 30’unu meme kanserinin oluşturduğunu düşünürsek, ülkemizde her 10 kadından birinde meme kanseri riskinin olduğunu görürüz dedi.
Taşrada yaşayan kadınlarda meme kanserinin geç teşhis konulması, doktora gitmeme ya da imkanlar nedeniyle gidilememesinin ölüm oranının artmasını tetiklediğine dikkati çeken Dr. Heybeli, ”Erken Tanı Hayat Kurtarır” projesi kapsamında özellikle eğitimsiz ya da evde oturan kadınların meme kanseri hakkında bilgilendirilerek eğitilmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.
Adıyaman OSB’de yerleşik olan Nurpar Tektil Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Parlak da, tekstil sektöründe çalışanların çoğunun kadın olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
”Nemrut Rotary Kulübünün ”Erken Tanı Hayat Kurtarır” projesi kapsamında çalışan kadınlarımıza verdikleri eğitim çok önemli. Zaten bunu kadınlarımızın gözlerinde görmek mümkün. Kadınlarımız bu konuları genelde kimselerle paylaşmaz. Çalışanların en azından kendi kendilerini kontrol edebilecek düzeyde bilgi sahibi olmaları verilen eğitimin başarıya ulaştığının göstergesi olmuştur.”
Adıyaman’da üç yıldır ”Erken Tanı Hayat Kurtarır” projesi kapsamında binlerce kadına eğitim verdiklerini belirten Adıyaman Nemrut Rotary Kulübü Başkanı Ahmet Önder de, düzenledikleri eğitim çalışmalarında kadınların meme kanseri hakkında bilgi sahibi olmalarının yanı sıra en azından kendi kendine muayene tekniklerini öğrenmelerine yardım etmek istediklerini söyledi.
Dünyada her dokuz kadından birinin meme kanseri hastalığına yakalandığına dikkati çeken Önder, sözlerini şöyle sürdürdü; ”Her yıl Türkiye genelinde yüz binlerce kadın meme kanserine yakalanıyor. Bizim amacımız verilen eğitimlerle kadınları bilgilendirmek ve en azından kendi kendine tedaviyi öğrenip erken teşhis koyabilmesini ve doktora gidebilmesini sağlamaktır dedi.