Türkiye edebiyatında ‘Maraş ekolünü’ temsil eden şair ve yazarları örnek alan Adıyamanlı Lise öğrencileri “ Adıyaman ekolünü” oluşturmak için çalışmalarına başladılar.
Türk edebiyatında önemli yerleri olan Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif İnan, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Ali Kutlay, Nuri Pakdil ve Alâeddin Özdenören’in hayatlarını ilham alan lisesi öğrenciler çalışmalarına ilk olarak dergi çıkararak başladı.
Lisede okuyan gençler, dostluklar, edebiyat, şiir, hikâye, makalelerini “Kara Kalem” adını verdikleri dergide buluşturuyor.
Derginin çıkış hikayesini anlatan Genel Koordinatörü Mevlit Öztaş “Adıyamanlı liseli gençler olarak arkadaşlarımızla oturduk ve bir dergi çıkarmaya karar verdik. Edebiyat, kültür, aktüalite içeriğine sahip bu dergi ortalama 12 kişiyle çıkardı. İçeriğinde şiirler, denemeler, makaleler, hikayeler, film incelemeleri, kitap incelemeleri gibi bir çok yazılara yer verdik. Biz liseli gençler olarak bu işe başlamamızın amacı bir şeylerden rahatsızlık duyduk. Bir şeylerin değişmesini istedik. Böyle bir çalışma ortaya koyduk. Gençliğin, arkadaş çevremizin, Adıyaman’da yaşayan gençlerin durumu, gidişatı, kitap okuma seviyesi özellikle oldukça düşük ve bu durum bizi rahatsız etti. Bu rahatsızlık durumunda biz arkadaşlarla kara kalem adında bir dergi çıkardık” dedi.
Derginin içeriği hakkında bilgi veren Öztaş “12 arkadaşımızla yazıları topluyor derliyor ve 2 ay içerisinde de dergiyi oluşturuyoruz. Bu işi devam ettireceğiz. Ekibimiz lise öğrencisi ve gidebildiğimiz yere kadar gideceğiz. Eğer üniversite sınavını kazanırsak farklı şehirlere gideceğiz. Ama yanımızda dergimizi de götüreceğiz. Ülkenin dört bir yanına yayılmış olacağız.” İfadelerini kullandı.
Neden “Kara Kalem” sorusuna ise Öztaş “ Dünyada her gün yüzlerce insan ölüyor. Mazlumların kanı akıyor. Bunun çoğunluğunu da Müslümanlar oluşturuyor. Biz de bu durumdan rahatsız oluyoruz. Akan kana karşı bunu durdurmak için kalemini kullanmak isteyen insanları bilinçlendirmek isteyen gençler olarak kara kalem ismini kullandık. Mürekkebin akmadığı yerde kan akar derler. Biz o mürekkebi akıtmak için bu çalışmayı uygun gördük. Adıyamanlı büyüklerimizden beklediğimiz desteği göremedik. Güneydoğu’da böyle bir tasarımda dergi yok. Ama maalesef büyüklerimiz maddi ve manevi açıdan destek göremedik. Ama ne olursa olsun biz bu yolumuza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.