Adıyamanda Hayvancılık Canlanıyor
14 Şubat 2012
İşletme Sahibi Hicri Gürsoy; Avrupanın gerçekleştirdiği sistemleri kullanarak burada süt üretiyoruz
Devletin sağladığı destekleri iyi kullanan yatırımcılar Adıyamanda hayvancılığı ileri noktalara taşıyor.
Adıyamanda Merkeze bağlı Hasankendi köyü Düdere mevkiinde kurulan HBG Tarım ve Hayvancılık Limitet Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hicri Gürsoy, 54 dekar üzerine kurulu çiftlikte 15 kişiyi istihdam ettiklerini belirterek ülke çapında hizmet veren büyük firmalara da hijyenik ortamda üretilen sütleri sattıklarını söyled
Basın Mensuplarıyla bir araya gelen işletme sahibi Hicri Gürsoy, kurmuş olduğu çiftlik hakkında bilgiler vererek, hedeflerini açıkladı.
Avrupadaki hayvan çiftliklerini aratmayan çiftlikte 300 sağmal inekten günde 2 ton süt elde ettiklerini ifade eden Gürsoy; Son dönem hayvancılık yatırımları ile ilgili firmamız 300 Sağmal inek kapasiteli yatırımı faaliyete geçmiş bulunmakta olup yatırımın 1. etabı tamamlanmıştır. 2. etap yatırımları içinde devletin açıklamış olduğu sıfır faizli kredilerin açılmasını beklemekteyiz. Çiftliğimizin alanı yaklaşık 54 dekar olup, zaman içerisinde Biyogaz ile ilgili de yatırımımızı da gerçekleştirmek istiyoruz. Malumunuz son yıllarda hayvancılık sektörü çok büyük spekülasyonlarında olduğu bir sektör haline gelmiştir. Devletin teşviki olmadan yapılacak bir iş olmadığını zaman içinde daha da iyi anlamış bulunmaktayız. Başta sağlıklı nesiller için sütün önemini her zaman anlatmak gerekiyor. AB ile ilgili çalışmalar neticesinde artık sütün ne kadar hassas üretilip dağıtılması gerektiği ülkemiz gündemine girmiştir. Son dönem tartışmalara sebep olan sütte bulunan GDO ve antibiyotik kalıntılarının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Bu sebeplerden ötürü süt üretiminin kesinlikle kontrol altına alınması gerçeğini karşımıza çıkarmaktadır dedi.
Hayvancılığın Gelişmesinde Önemli Kilometre Taşlarından Birtanesiyiz
Gürsoy; Süt sığırcılığı desteklemeleri konusunda geçen yıl yatırımımızı yaptık. 1 yıldır süt inekçiliği üzerine çalışma yapıyoruz. 300 baş sağmal hayvanımız var. Şu anda yurt dışından getirmiş olduğumuz gebe düvelerimiz var. Bu yavrular süt, et ve kombine ırk olarak hepsi mavi sertifikalı hastalıktan arî hayvanlarımızdır. Bu hayvanlarımız bölgemizde hayvancılığın gelişmesinde önemli kilometre taşlarından bir tanesidir. Şu an işletmemizde 15 kişi çalışıyor. Bütün çalışmalarımızda veteriner hekimlerimiz kontrolünde yapılmaktadır. Yem üretimi Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün kontrolörleri tarafından yapılmaktadır dedi.
Klasik Çiftliklerin Ötesinde
Besi anlamında erkek yavrularımızı beslediğimiz yavrularımız var. Toplamda 5 ana birimden oluşuyor. Yem bölümü, sağmal ahırlarımız, sağım merkezimiz ve genç barınağımız var. Bu düvelerimizde bu sene piyasada yanlış bilinen 1 yaşını doldurmuş tohumlama noktasında bakılan şeyi biz burada uygulamasını en az 15 ayını dolduran hayvanlarımızı burada tohumlama yoluna giderekten işletmemizde aynı zamanda damızlık düve yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Önümüzdeki yıllarda işletmemizin ihtiyacı bittikten sonra bunları piyasaya satacağız. Hayvanların Verileri Kayıt Altına Alınıyor
Sürü yönetim sistemimiz var. Bilgisayar kontrollü hangi hayvanımız günlük ne kadar süt vermiş ve üremesiyle ilgili bilgileri biz bilgisayar ortamında günlük takip edebiliyoruz. Bu takip neticesinde o gün hayvanımızın sütü az ise muhakkak onu kontrol edip sebebini buluyoruz. Bu bizim için erken teşhis oluyor. O hayvanda bir problem var mı yok mu hemen veteriner hekimimiz bunları kontrol ediyor. Bu açıdan sürü yönetim sistemini önemsiyoruz. İşlerimizi kolaylaştırıyor. Avrupada da kullanılan dünyada da örnekleri olan sistemleri takip ediyoruz.
Üretilen Sütlerin Bütün Kontrolleri Yapılıyor
Şu an ulusal sektörde hizmet veren firmalarımız gelip sütümüzü günlük buradan alıyorlar. 4 dereceye sağdıktan sonra soğuttuğumuz sütlerimizi uygun nakil araçlarıyla alıp işletmelere götürüp orada işlemesini yapıyorlar. Burada da gerekli kontroller yapılıyor. Adıyaman piyasası noktasında da şu an bizim toplu süt olması sebebiyle yatırımımızda büyük olduğundan ötürü asıl hedefimiz Adıyaman piyasasına vermek inşallah yakın zamanda bunu Adıyaman piyasasında görmeyi istiyoruz.
Biyogazla İlgili Çalışmalarımız Var
Gürsoy; Tesisimizin içerisinde 1200 metrekare soğuk hava depomuz var. Meyve sebze depolamak amacıyla yaptık. Şu anda işletmemizde biyogazla ilgili çalışmamız var. Teknik çalışmalara başladık. Biyogazla ilgili çalışmaları yaparak gübreden elektrik üretmek hedefimiz. Kendi enerjimizi de çıkartmak. Asıl hedef bu. Entegre bir noktaya gidiyoruz. Zaten Avrupa Birliği müktesebatında da işletmeler artık bu modele dönmek zorunda. Hem etin hem de sütün kontrolünün yapılabilmesi için bunların olması gerekiyor. Avrupanın istediği modelde bu. Ayrıca kaliteli süt üretiminde şu an ülkede 13 milyon ton süt üretimi var. Bunun 1-1.5 milyonu kaliteli süt tabir ediliyor. Bizde bu 1.5 milyon tonluk kategorinin içerisindeyiz. Avrupanın gerçekleştirdiği sistemleri kullanarak burada süt üretiyoruz.
Desteklemeler Doğru Yapılmalı
Tarım Bakanlığı bünyesinde çalışmalar yapılıyor. Çok meşakkatli bir iş. Ben Makine Mühendisiyim ama günün belli zamanlarında buradayım. Çünkü bu iş özel ilgi istiyor. Özel ilginin karşılığını almak zorundasınız. Piyasada yurt dışından et amaçlı ithal edilen hayvanlar sektörü biraz sıkıntıya soktu. Şu an ortalama maliyet fiyatlarına et geliyor. Bu maliyetlerle üreticinin ayağı kalkması zor. Bu desteğin bir taraftan doğru verilmesi gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğünden destek alıyoruz. Genel anlamda bu desteklerin biraz daha düzenli ve yapılan çalışmaların sonunun getirilmesi gerekiyor. Özellikle bize bu işe ilk girdiğimizde verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz.
Altyapı Sorunumuz Var
Gürsoy, sözlerine şöyle son verdi; Özellikle il idarecilerimize buradan seslenmek istiyoruz. Çiftliklerimizin altyapı sorunları bulunmaktadır. Bu konuda da gerek tecrübelerinden gerekse desteklerinden yararlanmak istiyoruz. Büyük firmaların araçları günlük olarak süt alıyor. Yolumuz düzgün olmadığı için zorlanıyoruz dedi.