Adıyaman 32 Projeyle 5. Sırada
9 Nisan 2010
Adıyamanda kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı çerçevesinde 32 projenin imzası atıldı.
Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda düzenlenen imza töreninde Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Nihat Dolaş ve İl Müdürü Erdal Özer ve çiftçiler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Adıyaman Tarım İl Müdürü Erdal Özer, Adıyamanda ÇKSye kayıtlı 34 bin 275 çiftçinin, arıcılar birliğine kayıtlı 436, koyun birliğine kayıtlı bin 465 çiftçi, süt üreticileri birliğine kayıtlı 404, ve sığır yetiştiriciler birliğine kayıtlı 685 çiftçinin olduğunu belirtti.
İlde yaklaşık 3 milyon dekar alanda tarımsal üretimin olduğunu belirten Özer, Nüfusumuzun yarısından çoğunun tarım ile iştigal ettiğini ama bunun yanı sıra ilimizin tarımsal sanayi yönünden zayıf kalıyor.dedi.
Kırsal Kalkınma Yatırımların desteklenmesi programları çerçevesinde 2007 yılında 8 adet projenin kabul edildiğini söyleyen Erdal Özer, Bu projeler 1.340.000 TL nin destek olarak ödendi. 20082009 yıllarında makine ekipman desteği konusunda büyük bir hamle gerçekleştirdik. Kabul edilen 16 projeden 8 projenin hayata geçirildiğini ve bunun karşılığında 1.092.000 TL destek ödemesi yapıldı.diye konuştu.
Özer, bu programa alınan 32 projenin toplam maliyeti 15.847.791,08 TL olup verilecek destek miktarı 7.670.334,84 TL olduğunu kaydetti.
PROJELERDE 5. SIRADAYIZ
Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Nihat Dolaşda yaptığı açıklamada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak, 20062010 Ulusal Tarım Stratejisi çerçevesinde, doğal kaynakların korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin arttırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması amacıyla Kırsal Kalkınma programları uygulamaya konulmuştur. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, tabandan yukarıya doğru yaklaşımla katılımcılığı sağlayan, yerel kapasiteyi ve örgütlenmeyi geliştiren, istihdam yaratma potansiyeli olan, üretici gelirlerini arttıran ve çeşitlendiren, tarıma dayalı küçük ve orta ölçekli sanayinin gelişmesini ve yaygınlaşmasını esas alan projelerin yanı sıra kırsal altyapının rehabilitasyonuna yönelik projeler desteklenmektedir. Bu kapsamda yürütülmekte olan Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı uygulamaları için 81 il kapsamında kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyete ve kuruluşların mevcut tarımsal sulama tesislerinin rehabilitasyonu yatırımlarına yönelik olarak hazırlayacakları ekonomik yatırımlara yönelik 500.000 TL tutarındaki projelere % 50 bunlar; Tarımsal Ürünlerin işlenmesi, Paketlenmesi ve depolanmasına yönelik; Yeni Yatırım tesisleri, mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, alternatif enerji kaynakları kullanan seralar bu kapsamda desteklenmektedir. Basınçlı sulama sistemine yönelik hazırlanan sulama projelerine de % 75 hibe desteği vermekteyiz.dedi.
2006 yılından bugüne kadar, ekonomik yatırımlar çerçevesinde, İl Müdürlüklerince değerlendirilip uygun görülen 3 bin 474 adet projenin programa alındığını kaydeden Dolaş, 2 bin 659 adet proje sahibi hibe sözleşmesi imzalamıştır. Hibe sözleşmesi imzalanan bu projelere ait 1957 adet tesis tamamlanmış, 385 proje ise devam etmektedir. Toplam bu projelere 322 milyon TL hibe desteği verilmiştir. Bu projeler ile 18000 kişiye istihdam sağlanmıştır.2010 yılının sonunda bu kapsamda en az 3000 projenin tamamlanması hedeflenmektedir. Türkiyenin genel durumu bu, Adıyaman bu programın neresinde? Diye sorulacak olursa; Adıyaman köy bazlı katılımcı yatırım programına 2005 yılında 16 ilde uygulanırken bu illerin içinde yer almıştı. Ancak ilk üç etapta yeteri kadar proje başvurusu yapılmadı. Bu etaplarda 16 proje tamamlanmıştır. Bunların 9 tanesi koy yolları ve köylerimizin altyapısıyla ilgiliydi.2008 yılı sonunda Adıyamandan uygun gelen 16 projeyi programa aldık. Yine bu yıl toplam 32 projeyi programa aldık. Bu projelerin toplam tutarı 15.867.111 TL olup bakanlığımızın vereceği toplam hibe tutarı 7,6 milyon TLdir. Bu projeler tamamlandığında yaklaşık 300350 kişinin istihdamı sağlanmış olacaktır. 2010 yılında Adıyaman Konya ilimizle birlikte 81 il içinde 32 proje ile 5.sırayı birlikte paylaşmaktadır. Çiftçilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürmek uluslar arası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye getirmek için makine ve ekipman alımlarına da % 50 hibe desteği sağlamaktayız.2007 yılında başlatılan makine ekipman destekleri kapsamında bugüne kadar Türkiye genelinde 41.269 adet makine ekipman alımı gerçekleştirilmiştir. Bunun karışlığında çiftçilerimize 239,3 milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirilmiştir. Adıyaman ilinde 2007-2009 yıllarında 1.065 makine ekipmana 3.990.818 TL hibe desteği verilmiştir. 18 mart 2010 tarihinde 6. etap makine ekipman tebliğimiz resmi gazetede yayımlanmıştır. Bu yılki makine ekipman talepleri için inşallah Adıyamanımıza yakışır bir hibeyle destek vermeye çalışacağız.bu projelerin hayata gerçekleştirilmesinde İl Müdürümüze ve tüm çalışanlarına huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu projelerin İlimiz ve Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.dedi.
ADIYAMANA 86 MİLYON TL DESTEK VERİLDİ
Adıyaman Valisi Ramazan Sodan imza töreninde yaptığı konuşmada; Alternatif üretim metotlarının geliştirilmesi, üretimin arttırılması ve daha iyi istihdamın sağlanması için tarımsal desteklerin devam ettiğini özellikle GAP bölgesinin bu konuda ayrıcalıklı olduğunu, GAP idaresi, SRAP, ve İl Özel idaresinde tarıma sürekli destek veriliyor. Kırsal Kalkınma Yatırımları Programları kapsamında kabul edilen 32 projenin de ilimize hayırlı olmasını diliyorum.dedi.
Sodan, proje ile tarımsal üretimi amaçladıklarını söyleyerek, Hükümetimizin tarıma ciddi destekleri devam etmektedir. Doğrudan gelir, mazot, tohum gibi bir sürü tarıma dayalı destekli destekler sürmekte. Sadece Adıyamana 86 milyon TL tarıma destek oldu. Tarıma destekler ciddi bir şekilde devam ediyor. Özellikle GAP bölgesine de önem verilmekte. Sosyal riski azaltma projeleri de devam ediyor. Dolayısıyla da projeleri çiftçilerimizin sadece uygulaması gerekmektedir. Tarım da bu desteklerle daha çok gelişecek.dedi.