Adıyaman Barosu Avukatlarından Av. Ahmet Işık “Adıyaman Barosunun ilk yazılı eseri savunma merci yayımladı.
Adıyaman Barosuna Bağlı Avukatlardan Av. Ahmet Işık yaptığı yazılı açıklamada:
“ 2014 – 2016 yılları arasında Ankara Üniversitesinde yüksek lisansımı tamamladım. Bu süre zarfında bölüm başkanı ve üniversitece başarılı görülen ‘Savunma Merci: Avukat’ adlı yazılı proje çalışmamı Adıyaman Baro Başkanlığı kitap haline getirmeye karar vermiştir. Ve nihayetinde yönetim kurulu kararı ile bu çalışmam Baro tarafından kitap haline getirilmiştir. Bu kitap akademik bir ortamda yazılmış ve hazırlanmıştır. Kitap da Avukatlık mesleğinin kanundaki tanımı yapılarak, mesleğin geçmiş tarihi, mitolojisi incelenmiştir. Günümüz Avukatlık merciinin, kanunda ve çalışma yaşamında, diğer yargı organları olan savcılık merci ve hâkimlik merci arasındaki hukuki ilişkiler ele alınmıştır.
Ünlü bir Baro Başkanı “İnsanlar arasındaki uyuşmazlıkların yumrukla çözümlenemediği günden beri avukatlık vardır” demekle, mesleğin tarihinin aslında ne kadar köklü olduğunu belirtmektedir. İnsanın kendini savunması insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Bireyin kendini savunmasında bir başkasının yardımını istemesi veya bir başkasının bu konuda görev üstlenmesi de Avukatlık mesleğinin tanımını ortaya koymaktadır.
Yargının diğer organları olan, iddia merci Savcılık ve karar merci Hâkimlik, tanımı ve çalışma yaşamında Avukatlar ile olan hukuki ilişkileri, kanun, hukuki kaynaklar, gözlem ve meslektaşlarımızın düşünceleri, deneyimleri bu çalışmaya eklenmiştir. Bunun için de, – alan çalışması yapılmış olup, yüz yüze görüşme metodu uygulanmıştır. Öncelikle Türkiye Barolar Birliği başkanımız Avukat Prof. Dr. Metin Feyzioğlu başta olmak üzere, Adıyaman Baro Başkanımız, önceki dönemlerde görev yapmış Adıyaman Eski Baro Başkanlarımız, Avukat, Savcı ve Hâkim meslektaşlarımız ile yüz yüze görüşülerek, yine bu çalışmada görüşlerine yer verilmiştir.
Günümüzde, Avukatların çalışma yaşamında adliye ile olan ilişkileri konusunda, kanunda olan düzenlemeler ile yargının üçayağı olan sav, savunma ve karar mercileri ile olan ilişkileri ve bu hukuki ilişkilerde Avukatın genel olarak rolü üzerinde durulmuştur. Demokratik hukuk devletinde savunma yargılama faaliyetinin asli unsurudur. Aslolan, insan ve insan haklarıdır. Bu nedenle savunmanın özgürlüğü birinci derecede önemlidir.
Kitap da yer alan konular eleştirel bakış açısı ile yorumlanmıştır. Özellikle mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımız, stajyerlerimizi için var olan durum kitap da ortaya konulduğu gibi olması gerekenler ile ilgili olarak da çarpıcı görüşler mevcuttur. Bu kitabın Adıyaman Barosunun bugüne kadar ki ilk yazılı eseri olması bizleri heyecanlandırmıştır. Herkesin okuyup istifade edebileceği bir eser ortaya konulmuştur.”