ATSO Başkanı Usludan, Bakan Yıldırıma Demiryolu Cevabı:
26 Haziran 2012
Konunun Ciddiyetinin Farkında Değil!
Nissibi Köprüsünün temel atma törenine katılmak için hafta sonu ilimize gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırımın, Adıyamanın uzun zamandır beklentisi olan Demiryolu için gelmesi zor açıklaması Adıyamanda büyük üzüntüye sebep oldu.
Nissibi Köprüsünün temel atma törenine katılmak için geldiği Adıyamanda demiryolunun Adıyamana hayal olduğunu söyleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırıma cevap veren ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Bakan Yıldırım bu konuyu dikkatli bir şekilde, enine boyuna öğrenip, ele alsaydı daha iyi olurdu dedi.
Nissibi köprünün temel atma töreninde Adıyamana demiryolunun gelmeyeceğini söyleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kamuoyunda büyük bir beklentiyi hüsrana uğratırken, konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Bu saatten sonra siyasilerimiz, atanmışlarımız, seçilmişlerimiz, sivil toplum örgütleri ve kentimizde yaşayan herkesle birlikte hareket edeceğiz. Aksi takdirde hiçbir şey elde etmemiz mümkün olmaz diye konuştu.
Köprü, Adıyaman için en önemli yatırım değil
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırımın, Kısa ve orta vadede Adıyamana yönelik demiryolu projemiz yok. Biz gerçekleşmeyecek vaatleri verip insanları hayal kırıklığına uğratmayı istemeyiz. Gölbaşı ilçesinden geçen Malatya, Kahramanmaraş-Narlı hattının Adıyamana bağlanması isteniyor. Bunun için çalışma yaptırdık. 62 kilometre uzunluğunda ve 541 milyon TL değerinde bir proje. Bu hat Adıyamanda kalırsa bir manası yok. Bunun Şanlıurfa, Gaziantepe, Suriyeye bağlantısı olursa o zaman bir anlam ifade eder. Dolayısıyla projeyi diğer hatlarla uzun vadede değerlendirebilir. Ama bugünden yarına böyle bir proje hiçbir şekilde verimli değil. Gündemde tutmanın yararı yok açıklamasına cevap veren Başkan Mustafa Uslu, Bakan Yıldırım ilimize gelerek bizleri onurlandırdı. Nissibi köprüsü doğu ile batıyı birbirine bağlayacak bir projedir. İnşallah Nissibi köprüsü biran önce devreye girer. Böylelikle ilimiz çıkmaz sokaktan kurtulacaktır. Köprünün yapılması Adıyaman açısından önemli ancak bundan daha önemli yatırımlar var diye konuştu.
Bakan Yıldırımın Nissibi köprüsünün temel atma törenine gelmesi bizleri gururlandırdığı gibi bir taraftan da üzücü bir açıklama duyduk diyen Mustafa Uslu sözlerine şöyle devam etti; Demiryolunun Adıyamana gelmesi sanayiciler açısından oldukça önemli bir konu. Bakan Binali Yıldırımın açıklamasında demiryolunun ilimize gelmesi sanki başka bahara kaldığı gibi algılama ortaya çıktı. Hatta Yıldırım, demiryolunun uzun vadeli olduğunu anlattı. Oysa 1.4 milyar ton mermer rezervlerine sahip olan bir iliz. Bu kadar ciddi bir rakamları göz önünde bulundurmak gerekir. Ayrıca Adıyamandaki mermer rezervlerinden yüzlerce kamyon mermer Mersin limanına gidiyor. Bakan Yıldırım, bu konuyu dikkatli bir şekilde enine boyuna öğrenip ele alsaydı daha iyi olurdu. Böylelikle olaya daha farklı bakardı. Ama Bakan Yıldırımın açıklaması, demiryolunun başka bahara kaldığını gösteriyor.
ATSO Başkanı Mustafa Uslu şunları söyledi; Ancak biz bu işin peşini bırakmayacağız ve takipçisi olacağız. Adıyamanın girdisini ve çıktısını ve özellikle mermer rezervlerinin uzak doğuya taşınması noktasında çok büyük bir girdisinin olduğunu yetkililere anlatacağız ve ikna edeceğiz. Bunun dışında Adıyamanda on sekize yakın un fabrikası var. Bu fabrikalar Çukurovaya yılda milyon ton ürün ihracat ediyor. Bundan dolayı Adıyamana en kısa zamanda devlet demiryollarının gelmesi elzemdir. Bakan Yıldırımdan aldığım intiba ile demiryolunun kısa bir sürede ilimize gelmeyeceğini gördüm. Bu saatten sonra siyasilerimiz, atanmışlarımız, seçilmişlerimiz, sivil toplum örgütleri ve kentimizde yaşayan herkesle birlikte hareket edeceğiz. Aksi takdirde hiçbir şey elde etmemiz mümkün olmaz. Adıyaman için en önemli ve öncelikli olan yatırım, sulama projelerinin biran önce devreye girmesidir. Bu konuyu her platformda dile getiriyoruz. Yetkililerin Koçalli ve Gömükan Barajları için çok ciddi bir çalışma olduğunu biliyoruz. Siyasilerimiz bu konuyu takip ediyorlar. Sulama projeleri ilimizin can damarıdır.