Engellilerden Bizi Yılda Sadece Bir Hafta Hatırlamayın Tepkisi
14 Mayıs 2014
Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası etkinliklerine bu yıl engellilerin, Bizi yılda sadece bir hafta hatırlamayın tepkisi damga vurdu.
10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası etkinlikleri çerçevesinde çeşitli organizasyonlara imza atılmasına rağmen, Adıyamanda yaşayan engellilerin bu etkinliklere katılmaması dikkat çekti. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Güneydoğu Ortopedik Engelliler Derneği (GOED) ve GAP Görmeyenler Derneği yöneticileri, Yılda sadece bir hafta hatırlanmak istemediğimiz için bu yıl ki etkinliklere katılmadık dediler.
Önceki gün yapılan etkinliklere engelli birçok vatandaşın katılmadığını belirten GOED Başkanı Harputluoğlu, bunun nedenini şöyle açıkladı: Sadece 10-16 Mayısta hatırlanmak istemiyoruz.
Engellilerin daha olumlu şartlarda yaşanması için birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmesi gerektiğini de belirten Harputluoğlu, 10-16 Mayıs arası Engelliler Haftasıdır. Sakatlık insanlığın ortak sorunudur. Bu yüzden Sakatlar Haftası yalnız ülkemizde değil Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı zamanda değerlendirilir. Sakatlar Haftası boyunca; sakatlık sorunu, sakatlığın önlenmesi ve sakatların eğitimi konusu üstünde durulur. Radyo ve televizyonda konu ile ilgili programlar yayınlanır. Okullarda her gün ayrı bir sakatlık konusu işlenir. Haftalık değil ömürlük olarak hatırlanmak isteyen engelli vatandaşlarımız, kendilerine destek veren hükümet yetkililerin yanı sıra daha çok desteklenmek istiyorlar şeklinde konuştu.
Engellilere sahip çıkın
GAP Görmeyenler Derneği Başkanı Mehmet Tunç ise, Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, engellilere sahip çıkılmasını isteyerek, Engellilerin önündeki engelleri kaldırmak gerekiyor diye konuştu. Tunç 10 ile 16 Mayıs günleri arası Engelliler Haftasıdır. Bu hafta boyunca engellilerin sorunları tartışılır. Sakatlığa sebep olan etkenler açıklanır ve bu etkenlerin ortadan kaldırılması için çareler araştırılır. Engellilerin eğitilebilmeleri ve iş sahibi olabilmeleri için gerekli şartlar oluşturulmaya çalışılır. Engelliler Haftası boyunca, her gün ayrı bir sakatlık konusu işlenir. 10 Mayıs günü Engelliler Haftasının açılışı yapılır. 11 Mayıs Görmeyenler Günü, 12 Mayıs İşitme ve Konuşma Engellileri Günü, 13 Mayıs Ortopedik Özürlüler Günü, 14 Mayıs Zeka ve Ruhsal Özürlüler Günü, 15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Günü olarak değerlendirilir. 16 Mayıs günü ise Engelliler Haftasının genel değerlendirmesi yapılır. Akraba evliliği, gebelik öncesi tedbirsizlikler, aşıların zamanında yapılmaması ve kazalar, sakatlığın en önemli sebeplerindendir. Engellilerin da, hayatlarını sürdürebilmeleri için, çalışmaları ve gelir sağlamaları gerekir. Engellilere acıyarak, ya da onlara bakıp duygulanarak sorunlarını çözemeyiz. Onların da yapabileceği işler vardır. Engellilerin iş sahibi olmalarına yardımcı olmak zorundayız. Kanunlarımız, işyerlerinde çalışan her yüz işçiden ikisinin sakat işçi olmasını zorunlu kılmıştır. Gördüğümüz Engellilerle alay etmeyelim ve gülmeyelim. Bir gün bizim de sakat kalabileceğimizi aklımızdan çıkarmadan, onlara yardımcı olalım. Hepinize kazasız ve sağlıklı günler, mutlu bir ömür diliyorum diyerek tepkisini dile getirdi.