İş Aşkı Mı? Makam ve Para Tutkusu Mu?
8 Kasım 2012
Şu Rektörün Yaptığına Bakın Hele!
Göreve geldiği günden bu yana yaptıkları ve yapmadıklarıyla hep tartışılan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllünün üniversite içerisinde rektörlük dışlında 6 farklı dekanlık, müdürlük ve temsilciliğe kendisini ataması şaşkınlığa sebep oldu.
Adıyaman Üniversitesi Rektörlüğü görevine seçildikten sonra yaptıkları ve yapmadıklarından dolayı birçok kesim tarafından tartışılan Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, son yaptıklarıyla yine Gündeme bende varım dedi!
Adıyaman Üniversitesi bünyesinde yer alan, rektörlük dışındaki 6 farklı birimin başına vekâleten kendini atayan Rektör Gönüllünün bu tavrı, İş aşkı mı yoksa makam ve para tutkusu mu? sorularına sebep oldu.
Prof Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Adıyaman Üniversitesinde kendi görevinin dışında 6 birimin de vekâleten dekanlık, müdürlük ve temsilcilik görevlerini yürütüyor. Boş olan koltuklara kendi kendini atayan Gönüllünün kendi kendisini atadığı bölümler şu şekilde sıralanıyor: İslami İlimler Fakültesi Dekan Vekilliği, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Vekilliği, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdür Vekilliği, Merkezi Laboratuar Müdür Vekilliği, ÖSYM Adıyaman Temsilciliği ve son olarak da Açıköğretim Temsilciliği.
Rektörlük görevinin henüz ikinci yılı içerisinde olmasına rağmen, üniversiteyi aldığından çok gerilere götürdüğü iddiasıyla sert şekilde eleştirilen Rektör Gönüllüden Adıyaman halkı bu iddialara cevap bekliyor.
İşte rektör Gönüllünün tartışıldığı konular
Adıyaman Üniversitesinin eski rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüzün kapılarını ardına kadar açtığı üniversiteyi halktan ve basından uzaklaştırmakla suçlanan Prof. Dr. M. Talha Gönüllünün en çok tartışıldığı konu, daha önce yöneticilik yapmadığından dolayı tecrübesizlik oldu. Rektör Gönüllüyü eskiden bu yana tanıyan ve tecrübesiz olduğunu iddia eden bazı vatandaşlar, Rektör Gönüllü meslek hayatı boyunca hiçbir idari görevde yer almamış bir isim. İlk idari görevini Adıyaman Üniversitesi Rektörlüğü ile yapan Gönüllü, bu kapsamda birde üniversitedeki görevlerin neredeyse birçoğunu da üzerine alması manidar. Rektörün üstlendiği müdürlüklerden bir tanesi olan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokuluna bir türlü öğrenci alınmayışı, Merkezi Laboratuara gerekli olan cihazların hala alınmamış olması, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda okuyan öğrencilerin gerekli cihazlar alınmadığından dolayı yeterli uygulama yapamıyor olmaları ise ayrı bir soru işareti olarak kalıyor. Yine İslami İlimler Fakültesi gibi en temelde Arapça bilgisi gerektiren bir alanda kendisini dekan olarak ataması ve oraya uygun birisini atayamamış olması da yine tartışılması gereken bir konu diye konuştular.
Toplam Kalite Belgesini almadan tören düzenlediği iddiası
Adıyaman Üniversitesindeki aksaklıkların üstünü örtmek için geçtiğimiz günlerde Toplam Kalite Belgesi alındığına ilişkin kamuoyuna bilgi verdirten ve bunu canlı yayınlarda dahil olmak üzere çok iyi işleten Rektör Gönüllünün bu hamlesinin de doğru olmadığı iddia edildi.
Adıyaman Üniversitesinin henüz Toplam Kalite Belgesini almadığını iddia eden bazı duyarlı yetkililer, bu belgenin alınması için belli bir süreye ihtiyaç olduğu ve bu süreden sonra yapılan incelemeler sonunda alınıp-alınmayacağına karar verileceğini dile getirerek, Adıyaman Üniversitesinin henüz bu belgeye başvuru yaptığını iddia ettiler.
Akademik açılış fiyaskosu
Prof. Dr. Mustafa Gündüz döneminde akademik açılış törenlerine Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcının geldiğini de hatırlatan üniversiteyle alakalı bu isimler, bu yıl gerçekleşen akademik açılışın tam bir fiyasko olduğunu söyleyerek, Rektör Gönüllüye tepki gösterdiler.
2012-2013 Akademik Açılış törenine daha önce katılacağı bildirilmesine rağmen, hasta olduğu gerekçesiyle törene tele konferans yöntemiyle katılan Hasan Celal Güzelin beyanlarının bir hafta önce yapıldığını iddia eden bu isimler, Törende Adıyaman protokolüne Hasan Celal Güzelin kaseti izlettirildi. Bu da ilk kez bir üniversitenin akademik açılışının kaset konuşması şeklinde gerçekleşerek tarihe geçti. Açılış töreninde dikkat çekici bir başka konu ise üniversitenin bütün akademik personeline ödül anlamında plaketler verilmesiydi. Bu ödüllerin nasıl verildiği tartışılmalı. Bilindiği üzere ödüller belli bir komisyon tarafından belli kriterlere göre verilir. Hiçbir kritere dayandırılmadan bir komisyon marifeti dışında sadece rektörün verelim-vermeyelim sözüyle belirlenen akademik personele ödül verilmesi çok manidar şeklinde iddialarını sürdürdüler.
Bursların, ihtiyaca göre değil başarıya göre verildiği iddiası
Adıyaman Üniversitesi ile ilgili iddialarını sıralayan bu isimler, son olarak; ihtiyaç sahibi öğrencilere verilmesi için dağıtılan Rektörlük Bursunun dağılım amacına uygun olarak dağıtılmadığını da sözlerine eklediler. Ortaya atılan iddiaya göre bu burslar; ihtiyaç sahibi öğrenciler yerine, başarılı öğrencilere veriliyor. Ayrıca üniversitenin yeni ambleminin de senato kararı yerine, rektörün isteği üzerine değiştirildiğini dile getiren vatandaşlar, Adıyaman basınıyla araya koyulan mesafenin asıl gerekçesinin, üniversitede yaşananların kamuoyuyla paylaşılmaması olduğunu da söylediler.