İşte Örnek Kampanya Atık Pil Getir Kalem Götür
12 Nisan 2010
Adıyaman Merkez İMKB İlk Öğretim Okulundan örnek bir kampanya düzenledi. Atık Pil Getir Kalem Götür kampanyası ile çevreye zararlı olan artık pillerin toplanarak belirli merkezlere gönderilecek.
Çevre bilincinin yerleştirilmesi ve çevreye duyarlı bireylerin yetiştirilmesi amacı ile merkez İMKB ilk Öğretim okulunda kulüp çalışmaları çerçevesinde Çevre kulübü kulüp Öğretmeni Nihangök Doğanın ve Okul Müdürü Nevzat Yetkinin duyarlı ve örnek davranışları sonucu Atık Pil Getir Kalem Götür kampanyası ile 3 atık pil getiren öğrenciye 1 kalem hediye sloganı ile 120 kalem dağıttıklarını bununda 360 atık pilin geri dönüşüme kazandırdıklarını belirttiler. Bu kampanyalarını her yıl tekrarlayarak hem çevre bilincinin küçük yaşlarda bireylere kazandırılacağını hem de doğayı koruyacaklarını söylediler.
Konu hakkında bir açıklama yapan Okul Müdürü Nevzat Yetkin, atık pillerin çevreye zararlarının çok olduğunu belirterek; Bilindiği gibi atık piller, Kimyasal enerjinin depolanabilmesi ve elektriksel bir forma dönüştürülebilmesi için kullanılan aygıtlardır. Piller, bir veya daha fazla elektrokimyasal hücre, yakıt hücreleri veya akış hücreleri gibi, elektrokimyasal aygıtlardan oluşur. Şarj edilemeyen pillerin içinde çinko, mangan, cıva, gümüş oksit, lityum maddelerini içeriyor. Şarj edilebilir pillerin içinde ise nikel kadmiyum, nikel metal ve kurşun asitleri yer alıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızın her alanında pilleri kullanıyoruz. Cep telefonundan, mp3 çalara, laptoplardan uzaktan kumandalara hemen her yerde kullanmaktayız. Hizmet ömrünü tamamlamış veya herhangi bir şekilde hasar görerek kullanımı mümkün olmayan pillere atık piller denilmektedir. Atık pillerin çöpler vasıtasıyla toprağa karışması, denizlere, akarsulara ve kanalizasyonlara atılması veya yakılmaları durumunda içerdikleri kimyasal maddeler çevrenin kirlenmesine yol açabilmektedir. Ancak bahis konusu kirlenmenin tahmin edildiği gibi kısa sürede gerçekleşmesi mümkün değildir ve yapılan araştırmalarda bu sürecin 515 yıl kadar olduğu doğrulanmıştır. Piller çoğu zaman organik maddelerle aynı çöp kutusuna atılıyor. En başta toprak kullanılmaz hale gelir ve metallerin yarattığı su kirliliği sudaki ekosistemi alt üst eder. Etkilenen sadece su ekosistemi değil, aslında tüm ekosistemdir. Toprağa karışan piller, bitkiler ve hayvanlar yoluyla insanlara geçerek sakat doğumlara hatta kanserlere neden olabiliyor Ayrıca bir küçük kalem pil 4 metrekare toprak kirletir ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirir. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülür. Atık pillerin sebep olduğu hastalıklar başında, nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gelir. Pillerin yapısında bulunan; cıva, merkezi sinir sisteminde tahribatlara neden olmakta, kurşun, kansızlık, mide rahatsızlıkları, kısırlık ve kansere neden olmakta, kadmiyumun ise prostat kanserine yol açtığı bilinmektedir. Pillerin çevreye olan zararlarını önlemek için; atık pilleri ayrı toplamak, kırmızı renkli atık pil toplama kutularını il müdürlüğümüzden temin edebilir bu kutuları il müdürlüğümüz ücretsiz olarak alıp ve yine ücretsiz olarak bertaraf tesislerini yollamaktadır. Ülkemizde atık pillerin toplanmasında tek yetkili kuruluş TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) dır. TAP kuruluşu İlimizde atık pillerin toplanması için Sürat Kargo ile anlaşmıştır. 49 Kg a kadar olan atık piller Sürat Kargo ile TAP a 50 Kg ve üzeri ise yine Sürat Kargo ile Exitcom firmasına gönderilecektir şeklinde konuştu.