Japonyadan ÇATOMa Büyük Destek
28 Mart 2008
Adıyaman Belediyesi tarafından hazırlanan Çok Amaçlı Toplum Merkezinin (ÇATOM) Geliştirilmesi projesi kapsamında Japonya Büyükelçiliği ve Adıyaman Belediyesi arasında protokol imzalandı.
İmza törenine, GAP İdaresi Başkanı Mehmet Açıkgöz, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Aydıner, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, kurum müdürleri ve belediye meclis üyeleri katıldı.Japonya Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka ve Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan arasında imzalanan proje anlaşması kapsamında, Japonya tarafından Adıyaman ÇATOMun gelişmesi için maddi destek sağlanacak ve Adıyamanlı kadınlar ev ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Proje kapsamında, Japonya tarafından Adıyaman ÇATOMa dikiş, nakış, bilgisayar, okumu, müzik, kütüphane ve öğretmen odaları yapılarak içerisine ekipman alınacak. Proje maliyeti 53 bin 821 Dolar olan proje ile birlikte, iki göçü bir arada yaşayan ve göçlerden en fazla etkilenen kadınların kurslar ile kent yaşamına katılarak, baskı altındaki kadınların üretkenliğinin arttırılması ve topluma kazandırılması amaçlanıyor.Japonya Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka ile Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan arasındaki anlaşma belediyesi meclis salonunda düzenlenen imza töreniyle gerçekleşti.
Törende konuşan Japonya Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka, Japon kadınların dünya çapında sosyal ve kültürel faaliyetler içersinde olduğunu dile getirerek, Bizim toplumumuzda pek çok kadın faal durumdadır. Türkiye, bilinen gelişmiş ülkelerden daha önce kadınlara seçme ve seçilme hakkım vermiş özgür bir ülkedir. Biz, bu proje vasıtasıyla öğrenecekleri teknik ve beceriler sayesinde Adıyamanlı kadınların hem evde hem de toplum içinde azimle çalışmalarını ve bu durumun bölgenin gelişmesine vesile olmasını dilerim. Bu gelişmelerde bizim de katkımızın bulunması onur vericidir. Bugün burada bulunan hanımların güçlü azimleri ile bölge halkının, özellikle de ailelerin işbirliği zorunludur. Bölge kadınlarının bu merkezde neler öğreneceklerini içtenlikle takip edilecek. Bölge kadınlarına bu merkezi kullanmalarını tavsiye ederek, projenin Adıyaman ve Japonya arasındaki dostluk ilişkilerine köprü vazifesi görmesini diliyorum dedi.
Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ise, Adıyamanın tarihi ve turistik yapısına değinerek, Japonlar ile Türkler arasındaki dostluk ilişkilerine vurgu yaptı. Büyükaslan, Dost ülke olan Japonya ile ilk temaslarımız 2. Abdulhamit döneminde başlamış ve uzun yıllar boyu sürmüştür. Bundan 40 bin yıl önce, tarih öncesi devirlerde yaşamış insanlara mekan olmuş ve sahip olduğu tarihi ve turistik açıdan önemli varlıklarıyla Adıyaman, tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Japonlarda eski örf ve adetlerine bağlı bir millettir. Çok Amaçlı Toplum Merkezinin Geliştirilmesi kapsamında hazırladığımız projemizin imza töreni için bir araya gelmenin onurunu yaşıyoruz. Belediyemiz bünyesinde kurduğumuz Proje Koordinasyon Merkezimiz, bir yıl gibi kısa bir sürede 4 proje hazırlayarak büyük bir başarıya imza attı şeklinde konuştu.
GAP İdaresi Başkanı Mehmet Açıkgözde projenin kadınların kapasitesini artırmasına önemli katkılar sağlayacağını dile getirerek, GAP İdaresi olarak bölgenin sosyal ve kültürel gelişimine yönelik projelerimiz var.Bu projelerimiz özellikle kadınlarımız ve çocuklarımıza yöneliktir. Bölgede 30 adet ÇATOM faaliyet göstermekte ve başta okuma yazma olmak üzere beceri geliştirici faaliyetler yürütmektedir diye konuştu.
İmza töreninin ardından projenin amacı slayt gösterisiyle anlatılırken, Belediye Başkanı Büyükaslan tarafından Japonya Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanakaya Nemrut Heykelcikleri ve el yapımı halı hediye edildi.