Kölmek,GAP Ülkenin Gelişmesi Adına Önemli Bir Proje
17 Nisan 2010
GAP İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Kölmek, GAP Kırsal Kalkınma Projelerini Destekleme Programı hakkında bilgi verdi.
GAPın önemine değinen Kölmek, Bünyesindeki enerji ve sulama yatırımlarına harcanan kaynak dikkate alındığında ülkemizin bölgesel gelişme alanındaki en büyük ve en önemli projelerinden biridir. Büyük ve önemli olmasının getirdiği kaçınılmaz sonuçlardan biri de uzun soluklu bir proje olmasıdır. 1989 yılında hazırlanan GAP Master Planı 2002 yılında revize edilmiş ve GAP çok sektörlü sürdürülebilir insani kalkınmaya dayalı entegre bir bölgesel kalkınma projesine dönüşmüştür. Ekonomik bir coğrafya olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yüksek tarım potansiyeli dikkat çekicidir. Dolayısıyla projenin lokomotif sektörü tarımdır. Eşine az rastlanacak nitelikte iklim koşullarına ve verimli topraklara sahip olan Bölgenin arazi varlığı yaklaşık 7.5 milyon hektar olup, bu alanın yaklaşık 3.2 milyon hektarı tarıma elverişlidir. Buna bağlı olarak projenin hedeflerinden biri Bölgeyi tarıma dayalı ihracat üssüne dönüştürmektir. Sulama GAPın en önemli altyapı yatırımlarından biridir. GAP Bölgesi’nin sulamaya açılacak alanlarında önemli bir gelir artışı gerçekleşeceği, işsizlikte büyük düşüş yaşanacağı açıktır. Bölgede yaklaşık 2.1 milyon halık brüt alan sulama potansiyeline sahiptir. Bu alanın 1 822 000 haı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce (DSİ) sulamaya açılacaktır.Bölgede Fırat ve Dicle havzalarında 2009 yılı sonu brüt 300 bin ha alan sulamaya açılmış ve 85 bin halık alanın da halen sulama şebeke inşaatı devam etmektedir. Bununla birlikte, GAP Eylem Planı (20082012) ile Mardin-Ceylanpınar Ovaları, Suruç, Dicle-Kralkızı, İslahiye ovalarına su iletecek ana kanal inşaatları devam etmekte olup, şebeke inşaatlarına da başlanacaktır. 2012 yılı sonunda 1 060 000 ha alanda sulama yapılacaktır.dedi.
Kölmek, Bölgede Fırat ve Dicle havzalarında 2009 yılı başında toplam 287 295 ha (,8) alan sulamaya açılmış, 85 195 halık (% 4,7) alanın da halen sulama şebeke inşaatı devam etmekte olup, 1 449 510 ha (% 79,6) ise planlama aşamasındadır. Bununla birlikte, GAP Eylem Planı (20082012) ile söz konusu projelere hız verilmiş olup, 2012 yılı sonunda mevcut sulama alanına ilave olarak 788 461 ha alan daha suya kavuşturularak, toplam sulama alanının yaklaşık 1 060 000 ha alana çıkarılması hedeflenmektedir.Türkiyenin bölgesel kalkınmaya yönelik en büyük yatırımı olarak tanımlanan GAPın sulama projeleri tamamlandığında şimdiye kadar devlet eliyle gerçekleştirilen sulama alanına eşit bir alan daha sulu tarıma açılmış olacaktır. Böylece GAPın meydana getireceği yüksek tarım ve sanayi potansiyeli, bölgede ekonomik hasılayı 4,5 kat artıracak olup, bölgede yaklaşık 3,8 milyon kişiye istihdam olanağı sunacaktır. Beklenen bu faydaların sağlanabilmesi için altyapı yatırımlarının bir an önce bitirilmesi zaruridir. Mayıs 2008de hazırlanan GAP Eylem Planı bu amaca hizmet etmek için hazırlanmış bir plandır. Bu eylem planında orta vadede bu projeyi tamamlamaya yönelik politika, strateji ve eylemler yer almaktadır. Bu plan ile bölgenin gelişme politikaları ve uygulamaları yerel dinamiklere ve potansiyellere dayandırılmakta olup özel sektörün ve toplumun katkı ve katılımı esas alınmaktadır.
Kırsal nüfusun yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sosyal ve ekonomik problemlerin (üretimde düşük verim, yetersiz kalite, elverişsiz pazarlama, teknoloji, eğitim, sağlık ve örgütlenme eksikliği vb. gibi) katılımcılık ve sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde çözümünü ve yerel toplulukların refahını hedefleyen girişimlere fırsatlar sağlamak amacıyla GAP Kırsal Kalkınma Projelerini Destekleme Programını uygulamaya koymuştur.dedi.