Milletvekili Erdoğan Amerikadan Döndü
24 Nisan 2009
Haber: F. Rüştü Bereket
Ak Parti Adıyaman Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Komisyon Başkan Vekili Mehmet Erdoğan ve beraberindeki heyet Amerikadaki temaslarını tamamlayarak Yurda döndü.
ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı tarafından Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyelerinden oluşan 5 milletvekili, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Arif Adlı ve Adana Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oana Çorat ile birlikte Tarım Komisyon Başkan Vekili olarak davet edilen Ak Parti Adıyaman Milletvekili ABD Tarım Bakanlığınca düzenlenen Modern Tarım Teknolojileri programı çerçevesinde Washington DC ve St. Louiseteki temaslarını tamamlayarak yurda döndüler.
İlk temaslarına ABD tarım Bakanlığını ziyaretle başlayan heyet, akabinde Türkiye Büyükelçiliğine ziyarette bulunduktan sonra, ABD Senatosu Tarım Komisyonunda bir toplantı gerçekleştirdi. Tarım Bakanlığının çeşitli departmanlarıyla devam eden toplantılar ABD Hububat Konseyi ve ABD Pamuk Konseyi ile devam etti.
St. Louiste Tohum, biyoteknoloji ve kimyasal ilaç üretimi yapan, yıllık 1 milyar $lık Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiren Monsanto ilaç firmasında kimyasal ilaçlar ve genetiği değiştirilmiş tohumlarla ilgili laboratuar çalışmaları yerinde inceleyen heyet, bu firma ziyaretinden sonra Mısır Üreticileri Derneğinin toplantısına iştirak etti,çiftlikleri ziyaret etme imkânı bulan tarım komisyonu başkan vekili ve Ak Parti Adıyaman Milletvekili Veteriner Mehmet Erdoğan başkanlığında TBMM heyeti. Amerikan Soya Fasulyesi Üreticileri Birliği tarafından düzenlenen programa katıldıktan sonra Amerika Birleşik Devletlerindeki temaslarını tamamladı.
Amerika temaslarıyla ilgili Gazetemize bir açıklama yapan TBMM Tarım komisyon Başkan vekili ve Ak Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan Bu ziyaretimizde, böceğe dayanıklı, yabancı otlara dirençli, kuraklığa karşı dayanıklı transgenik ürünlerin çalışıldığı laboratuarlarda inceleme fırsatı da bulduk. Temaslarımız çok olumlu geçti. Dedi.
Erdoğan, Tarımda dünyayı bekleyen problemler ve sürdürülebilir tarım çalışmalarında neler yapılabilir? Bu son derece önemli bir konudur. Çünkü 2025 yılında dünyanın nüfusuyla ilgili tahminler 8 milyardır. Ancak tarımsal üretimin yapılmış olduğu alanlar her geçen yıl gerilemektedir. Artan nüfus ihtiyacı da dikkate alınarak bir üretim artışının planlanmasından başka seçenek yoktur. Buna en kuvvetli desteği veren teknoloji, biyoteknolojidir. Üretim artışı. Çevreye duyarlı koruyucu teknolojilere önem verilmesi. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi. Seragazı emisyonlarında düşüş, biyoteknoloji çalışmalarının kapsadığı konulardandır. Genetiği değiştirilmiş ürünler; mısır, soya, pamuk ve kolza gibi uluıslararası ticarete konu olan ürünlerdir.