Okul Salonları Kütüphane Olacak
31 Mart 2008
Adıyamanda 44. Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Adıyaman Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından il merkezinde Kütüphane Haftası bazı etkinliklerle kutlandı. Etkinliklere önce Bahçecik Mahallesinde bulunan Hüsnü M. Özyeğin Lisesinde düzenlenen kutlama programı ile başlandı.
Burada kütüphanede en çok ödünç kitap alan okuyuculara ödül verildi.
Adıyaman Valisi Halil Işık, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Güven daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Hüsnü M. Özyeğin Lisesinde düzenlenen programının ardından davetliler, İl Halk Kütüphanesinde bulunan güncel kitaplar sergisini gezdi.
Adıyaman Valisi Halil Işık, amacımız her mahallede bulunan okullardaki salonları halka kütüphane olarak sunmak olduğunu belirterek, Böylece onların kütüphane ihtiyaçları giderilmiş olacak. Gerekirse onlara nöbetçi öğretmenlerde bırakmak suretiyle bu imkanı onlara kütüphane ortamı oluşturarak sunmak istiyoruz. Böyle bir düşünce içerisindeyiz. Projelendirme gayretlerimiz var. Elverilen imkanlar ölçüsünde hareket ediyoruz. Zaten sivil toplum kuruluşlarıyla bir protokolümüz vardı. Dış kaynaklı bir kredi ile buradaki kütüphane ortamını daha iyi hale getirmek ve burayı restore etmek gibi düşünce içerisindeydik. O çalışmalarımız devam ediyor. Ancak daha uyun bir mekanda, günümüzün şartlarına uygun bir kütüphaneyi yapma konusunda da bir irademiz var. Çünkü kütüphane sadece kitap okunan yer değil, bilgisayar, internet ve cdler gibi arşivlerin oluşturulduğu çok entegre bir mekanlar haline geldi. Bu anlamda da donanımımız buna göre uygun bir hale getirmek istiyoruz. Bu konuda bir projeyi önümüzde ki günlerde geliştireceğiz. Adıyaman halkına daha iyi bir kütüphane verebilmek adına gayret içerisinde olacağız. Mevcut binamız restore edilecek ama başka bir yerde yeni bir kütüphane kavuşturmak için projemiz var. diye konuştu.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Güven, bu yılki kütüphane haftasının ana temasının hayatımdaki kütüphaneler olarak belirlendiğini belirterek, Kütüphaneler, yalnızca ödev yapılan, ders çalışılan ve ödünç kitap alınan yerler olmayıp, okuyan, araştıran ve sorgulayan insanların yetişmesini sağlayan, her yaş ve seviyedeki kişilerin çeşitli konulardaki bilim, fikir ve sanat ürünlerinden serbestçe ve ücretsiz yararlandıkları, çeşitli kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği, çağdaş mekânlardır. Milletlerin, eğitim ve kültür bakımından gelişmesinde, basılı fikir ürünlerinin yeri ve önemi büyüktür. Ülkelerin, içinde bulunduğu eğitim ve kültür seviyesi, sosyo-ekonomik hayatı, o ülkede basılan ve çeşitli usullerle çoğaltan belgelerde yansımaktadır. Milli varlığı oluşturan bu belgelerin, toplanması, saklanması, duyurulması, toplumun istifadesine sunulması ve gelecek nesillere intikalinin sağlanması kütüphaneler yolu ile gerçekleştirilmektedir. Kütüphaneler, fikirlerin dağıtım ve paylaşmasında kilit mevkii işgal etmektedir. Çünkü insan düşüncesi,ideallerin kayıtları ve yaratıcı muhayyileri, ifadeleri, herkesin istifadesine kütüphanelerde serbestçe sunulmuştur. dedi.
İl Halk Kütüphanesi Müdürü İbrahim Öztürk, 44. Kütüphaneler Haftasının kutlamanın sevincini yaşadıklarını söyleyerek, Kitabın ve kütüphanenin önemini ne kadar bildiğimizi kavramak için kendimize günlük yaşamımızın her alanında bilgiye ne ölçüde ihtiyaç duyuyoruz yâda başka bir deyişle bilgi tüketimimizin yaşamımızda ne ölçüde önemli sorusunu sormamız gerektiğini düşünüyorum. Yaşadığımız çağın bilgi çağı diğer bir ismi ile bilgi toplumu çağı olduğu hepinizin malumudur. Bilgi üretiminin bir bilgi tüketiminin sonucunda ortaya çıkacağı ise şüphesizdir. Sonuç itibarıyla, tükettiğimiz ölçüde ancak bilgiyi üreteceğimiz gerçekçi bir yaklaşım olacaktır. Kitapların yani geniş anlamda bilgi kayıt ortamlarının toplandığı, düzenlediği ve kullanıcı hizmetine sunulan kütüphanelere ne denli ihtiyaç duyduğumuz ya da değer verdiğimiz, yaşamımızda sorgulanması gereken önemli değerlerdir. dedi.