Adıyamanlılar, en büyük hayalleri olan sulama sorununu kısmen de olsa ortadan kaldıracak olan Koçali Barajının yapımına ilk günden bu yana karşı çıkan HDP’liler ile geçtiğimiz ay içerisinde bu barajın inşasında çalışan 5 aracı yakan PKK’lı teröristlerin tüm engellemelerine rağmen, Adıyaman’a getirilmeye çalışılan bu hizmetten dolayı yetkililere minnettar.
Devletin Güneydoğu Anadolu Bölgesine yaptığı yatırımların önüne geçmeye çalışan PKK’nın bölgede karşı çıktığı yatırımların başında gelen Koçali Barajı projesine Adıyamanlılar sahip çıktı.
Devlet Su İşleri tarafından başlanan baraja geçen ay PKK’lı teröristler tarafından bir saldırı düzenlenmesi ve bu saldırıya katılan PKK’lılarla dün girilen çatışmada şehit düşen bir askerimizin yasını tutan Adıyamanlılar, Koçali Barajı’nın ilimiz için büyük bir önem arz ettiğini dile getirdiler. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan ildeki önemli sivil toplum örgütü temsilcileri, projelerin arkasında olduklarını belirttiler.
“Adıyaman, Koçali ile sulu tarıma kavuşacak”
Adıyaman’da yüzde 60’a yakın bir kesimin çiftçilik yaparak geçimini sağladığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mehmet Salih Şahan, Koçali Barajı’nın önemine şu sözlerle dikkat çekti: “Sulu tarıma geçiş bizler için hayati önem taşımaktadır. Koçali Barajı’nın inşasına yakın zamanda başlanmış ve hız kesilmeden devam etmektedir. Gömükhan Barajı’nın inşasına başlanması içinde odamızca temaslarımız devam ediyor. Koçali Barajı’yla ilimizin doğusunda ve batısında 177 bin 610 dekar arazinin cazibe ile sulanması hedeflenmektedir. Projede 40 MV kurulu gücünde ve yılda 120 GWh enerji üretecek HES tesisi bulunmaktadır. Koçali Barajı projesiyle 2050 yılına kadar içme suyu temin edilmesi için hedeflenmektedir. Çamyurdu (Gömükhan) Barajıyla cazibeli olarak 74 bin 210 dekar arazinin sulanması hedeflenmektedir. Aynı zamanda olası kuraklık durumunda, Çamgazi Barajı’na su takviye edilecektir. Gömükhan Barajı’nın 2015 yılında yapım ihalesinin olacağı beklenilmektedir. Bahse konu barajlarımızın tamamlanması durumunda ilimiz tarımında gerek verim ve gerekse ürün deseni konusunda büyük bir değişiklik oluşacaktır. Bu nedenle tarıma dayalı sanayimiz gelişip, ekonomimize canlılık gelecektir. Son yıllarda ırgat kenti olarak anılan ilimiz, barajlarımızın tamamlanmasıyla sulu tarım sayesinde büyük bir istihdam oluşturacak, işsizlik konusunda ise önemli oranda azalma olacaktır.”
“Bu proje Adıyaman’ın kurutuluşu olacak”
Koçali Barajı’nın Adıyaman için önem arz eden projeler arasında yer aldığını belirten Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu ise bu projenin Adıyaman’ın kurtuluşu olduğunu dile getirerek, “Bu proje Adıyaman halkının 40 yıllık rüyasıdır. 40 yıl sonra Adıyaman halkının bu rüyası bugünlerde gerçek oluyor. Adıyaman bir tarım kenti olduğu için ilimizdeki sulanabilir arazinin oranı Türkiye’nin ortalamasının çok ama çok gerisindedir. Bunun ana sebebi de barajlarımızın zamanın da yapılmamış olmamasıdır. Bugün Türkiye’de sulanabilir arazilerin ortalaması yüzde 33’lerdeyken, ilimizde ise bu oran yüzde 16 civarındadır. Bu oranlara baktığımız zaman Türkiye ortalamasının oldukça gerisindeyiz. Barajların yapımıyla birlikte ilimizdeki bu oran yükselecektir. Koçali Barajı’nın faaliyete geçmesiyle birlikte 180 bin dönüm arazi suya kavuşacaktır. Bu barajın yapımıyla birlikte Adıyaman ve bazı ilçelerinin arazileri sulanacaktır. Netice itibariyle bu projeyle birlikte Adıyaman’da 180 bin arazi suyla buluşacaktır. Böyle bir projenin Adıyaman’da hayat geçmiş olması bir taraftan ülke ekonomisine katkı sağlayacağı gibi bir taraftan da işsizliğin önüne geçilmesinde etkili olacaktır. Bu proje Adıyaman için çok önemsediğimiz bir projedir. Bu projenin biran önce hizmete açılması gerekiyor. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Adıyaman’ın bu projeye ihtiyacı var. Kurak arazileri suyla buluşturmak için bu projelere destek olmamız gerekiyor. Siyasilerimiz, taşradaki yetkililerimiz, sivil toplum örgütlerimiz ve bütün Adıyaman halkı biran önce bu projelerin hayata geçmesi için özel bir çaba içerisinde olmalılar. Kurak arazilerin suyla buluşmasıyla birlikte birden fazla ürün kaldırılacaktır. İlimizin yanı başında bulunan Şanlıurfa’da çiftçilerimiz hasat mevsimi içerisinde birden fazla ürün kaldırılıyor. Hatta ilimizdeki çiftçilerin üç katkı ürün kaldırıyorlar. Adıyaman’ın tarım kenti olması hasebiyle susuz arazilerin suyla buluşması önem arz etmekte. Bu sebeple Koçali Barajı’nın hizmete açılması için katkı sunmamız gerekiyor. Bu projenin yapımına başlanmıştır. Bu projelerin en kısa zamanda tamamlandığında ekonomiye ve işsizlik konusuna katkı sağlayacaktır. Kim ne derse dersin, Adıyaman bir tarım kenti olduğu için tarıma dayalı olan sanayimiz bu projelerle önem kazanacaktır. Bu projelerle birlikte hem işsizliğin hem de cari açığın önüne geçmiş olacağız. Biz bu projenin arkasındayız. Bu projenin bitmesini Adıyaman halkı istiyor ve bu projenin bitmesini Adıyaman halkı büyük bir sabırsızlıkla bekliyor. Bizlerinde bu sebeple bu projeye destek olması gerekir.. İnşallah en kısa zamanda bu projeler hayata geçecektir” şeklinde konuştu.
“Koçali Barajı ile Adıyaman ekonomisi daha da büyüyecek”
Yapım çalışmaları devam eden Koçali Barajı tamamlandığında ilimiz ekonomisine ciddi katkı sağlanılacağını söyleyen Yeni Adıyaman Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Mustafa Salman ise, “Bu barajın hizmete açılması yıllardan bu yana konuşulmakta. Son günlerde Valimiz Mahmut Demirbaş ile birlikte AK Parti Adıyaman milletvekillerinin bu konuya el atmasıyla barajın yapımı konusunda çalışmalar başlatıldı. Adıyaman, Samsat ve Kahta bölgesinde sulama projeleri hayata geçerse Adıyaman ikinci bir Çukurova olacaktır. Sulu tarım Adıyaman ekonomisine yüzde 100 oranında bir katkı sağlar. Adıyaman’da çiftçilerimizin ekonomik olarak sıkıntı yaşamasının temel sebebi şimdiye kadar sulu tarıma geçilmemiş olmasıdır. Bu sebeple Koçali Barajı’nın yapımı tamamlandığında Adıyaman’ın ekonomisine önemli derecede katkı sağlanmış olacaktır. Adıyaman’da sulu tarım olmadığı için mevsimlik tarım işçilerimiz sürekli olarak çevre illerde çalışmak zorunda kalıyorlar. İl dışında çalışmak zorunda kalan mevsimlik tarım işçilerimiz bazen trafik kazası geçirerek yaşamlarını yitiriyorlar. Ayrıca il dışına mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya giden vatandaşlarımız zaten çalıştıkları zaman zarfı içerisinde kazandıkları paranın bir kısmını o illerde harcıyorlar. Adıyaman’da bu işçilerimiz çalıştıkları vakit harcamalarını da kendi esnaflarından yapacaklardır. Bu şekilde hem esnafımız kalkınacaktır hem de ilimiz ekonomisinde iyileştirmeler olacaktır. Bir sivil toplum örgütü başkanı olarak bu barajın yapımı için başta emeği geçen Valimiz Mahmut Demirtaş olmak üzere milletvekillerimize ve devlet erkanına teşekkür ediyorum” dedi.