Psikolojik Danışman Karakuş Aileleri Uyardı:
22 Mayıs 2014
Psikolojik Danışman İhsan Karakuş Çocuğunuzun Tek Başına Bir Şeyler Yapmasına İzin Verin
Çocuk sahibi olmanın bir insanın hayatta başına gelebileceği en güzel mutluluklardan biri olduğunu söyleyen Psikolojik Danışman İhsan Karakuş, Ancak çocuğun engelli olduğunun öğrenilmesi yaşanan duyguların yoğunluğunu değiştirir dedi.
Çocuk sahibi ailelere uyarılarda bulunarak, Önemli olan anne ve babaların çocuklarını kabullenmek ve onu her yönüyle sahiplenmesi olduğunu söyleyen Psikolojik Danışman İhsan Karakuş, ailelere çeşitli önerilerde ve uyarılarda bulundu.
Engelli bir çocuğa anne ve baba olmanın çok zor bir görev olduğunu belirten Psikolojik Danışman İhsan Karakuş, Bu zor görevde ilk yapacağınız iş çocuğunuzu kabullenmektir. Sizin çocuğunuz sebebi ne olursa olsun farklı özellikleri olan bir çocuktur. Bunu kabullenme noktası anne ve baba için ne kadar zor olursa olsun ailenin mutluluğu ve çocuğun sağlıklı yaşaması için oldukça önemlidir. Engelli bir çocuk için erken teşhis çok önemlidir. Zaman kaybedilmeden hem sağlık hem de eğitim önlemleri alınmalıdır. Çocuğun olduğu gibi kabul edilmesi ileride karşılaşılacak sorunların üstesinden gelinmesinde atılacak önemli bir adımdır. Akrabalarınızın, komşularınızın, sokakta yürürken gördüğünüzü insanların, toplu taşıma araçlarındaki insanların tepkileriyle, meraklı bakışlarıyla karsılaşacaksınız. Çocuğunuzun kabulü bütün bu tepkilerden daha az etkilenmenize yardımcı olacaktır. Ve siz çocuğunuzu kabullenmiş bir anne ve baba olarak çocuğunuzu topluma daha kolay kabul ettirirsiniz. Çocuğunuzu sosyal ve fiziksel ortamlardan kısıtlamayınız. Onu eve kapatmayınız. Parka ve ev gezilerine götürün. Birlikte sokağa çıkıp yürüyün ona çevreyi tanıtın, anlatın. Sorularına cevap verin, yüz defa da sorsa cevap verin. Çevrenizdeki insanların bakışları sizi kızdırmasın etkilemesin. Çocuğunuzdan beklentilerinizi özür ve özelliklerine göre ayarlayın. Normal bir çocukla karsılaştırıp ayni görevleri beklemeyiniz. Ondan yapamayacağı bir davranışı veya beceriyi istemeyiniz. Onun sınırlarını zorlamanız aşırı yüklenmeniz kendine güvenini sarsabilir ve başarısızlık duygusuna kapılarak içine kapanmasına sebep olabilir. Tüm ile bireyleri çocuk için özveride bulunmaya hazırdırlar. Muhakkak özveride bulunulacak çocuk korunacak ama bunun da bir siniri vardır. Çocuğunuzun yapması gereken beceri, davranış ve gereksinimleri çocuğa fırsat tanımadan aileden herhangi biri yerine getirmemelidir. Ona fırsat verilmelidir. Öğretilmek istenilen herhangi bir konuda ilk önce aileden birisinin model olması gerekir. Yine yapamıyorsa sözel yardım ve fiziksel yardım yapılmalıdır. Unutmayın yardım tüm gereksinimlerini onun adına yapmak değildir. Onun adına yapılan her şey öğrenmesinin ve dolayısıyla bağımsız yasamasının önüne konulan bir engeldir. Çocuğunuzun tek başına bir şeyler yapmasına izin veriniz. Çocuğunuzun bir işi yapıp o işi başarmadaki başarı hissini tatmaya ihtiyacı vardır diye konuştu.
Onları yadırgamamalı ve onların bir çocuk olduğunu unutmalıyız
Ailelerin çocuklarına tutarlı davranması gerektiğinin altını çizen İhsan Karakuş, şöyle dedi; Annenin, çocuğun yapmasına izin vermediği bir davranışa baba da izin vermemelidir. Ayrıca söz verdiğiniz bir şeyi muhakkak yerin getirmelisiniz veya yerine getiremeyeceğiniz sözü, vermemelisiniz. Bu çocuğunuzun size karşı güvenini, inancını sarsacaktır. Çocuğunuz bir davranışı yapamıyordu zamanla yapmaya başladıysa Yeter ki yapsın da nasıl yaparsa yapsın demeyin. Tüm ailelerin yaptığı bir şey vardır. Çocuk istediğiniz gibi davranıyorsa onunla hiç ilgilenilmez farkına varılmaz. Çocuk kendinin de var olduğunu göstermek ister ve anne ile babanın da varlığını hissetmesini bekler ve sonucunda gürültü yaparak dikkat çeker. Artık tüm ilgiler üzerendedir, çocuk amacına ulaşmış dikkati çekmiştir, bağırmak bile onun için ödül sayılır. Öte yandan aileler diğer engelli çocukların aileleriyle bir araya gelmeliler, duygularını, düşüncelerini paylaşmalılar. Bilgi alışverişinde bulunarak rahatlayabilirsiniz. Çocuğun içinde bulunduğu engel türü hakkında bilgi edinin. Bu sayede çocuğunuza nasıl davranacağınızı nasıl yardımcı olacağınızı, çocuğun yapmış olduğu farklı davranışların kaynağını ve gelişim seyrini daha iyi kavramış olacaksınız. Engelli olan çocuk illaki sizin çocuğunuz olmayabilir. Çevrenizde bir başkasına veya yakınınıza ait bir ailenin çocuğu olabilir. Onları yadırgamamalı ve onun da ilk önce bir çocuk olduğunu unutmadan özellikle acımadan ilgilenmeli. Çünkü yarın sizinde böyle bir çocuğunuz olabileceği ihtimalini göz ardı etmemelisiniz. Çocuğa verilecek ceza ve ödülde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Eğer çocuğunuzu ödüllendirecekseniz ona hangi davranışından dolayı ödül verdiğinizi muhakkak belirtiniz. Ceza verdiğinizde de niçin, hangi davranışından dolayı cezalı olduğunu ona söyleyiniz. Çocuğunuza asla fiziksel ceza vermeyiniz.