Vali Sodan,
15 Ağustos 2008
Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, il genelinde 3 bin 240 dersliğe ihtiyaçları olduğunu bildirdi. Vali Sodan, yaptığı açıklamada, derslik ihtiyacının en aza indirilmesi için önemli çalışmalar yapıldığını bildirdi.
Vali Sodan, Adıyaman genelinde sınıflara ortalama 55-60 öğrenci düştüğünü, amaçlarının bu sayıyı düşürerek, tüm öğrencilerin ikili eğitimden kurtularak, tekli eğitime geçmesini sağlamak olduğunu kaydetti.
Eğitimin yanı sıra Adıyaman’ın tarım ile ilgili sorunlarının da bulunduğunu ifade eden Vali Sodan, şunları kaydetti:
” Ankara gezimizle ilgili birimlere iletmek için yaptığımız ziyaret oldukça verimli geçti. Ortaöğretim öğrencileri için derslik ve tütüne alternatif projeler konusunda görüşmelerimiz oldu. Ortaöğretim dersliğinde büyük bir eksiğimiz var. Tespitlerimize göre ortaöğretimde bin 100 dersliğe ihtiyacımız var. Adıyaman genelinde bir sınıfa 55-60 öğrenci düşüyor. Anadolu Lisesi, 1 genel lise, Kâhtaya da yine 1 Anadolu ve 1 genel lise yapılmasını programa aldırmanın gayreti içersindeyiz. Adıyaman’ın ikili öğretimden kurtulması için 3 bin 240 dersliğe ihtiyacı var. Biz bu ihtiyacı en aza indirmek için çaba gösteriyoruz. Sağlık lisesi de başka bir binada eğitim görüyor. Onun da programa alınması talebimiz vardı. Onları tekrar dile getirdik. Yatırım programına alınır, onaydan çıkarsa 2009 yılında yapılacak Ankara ziyareti sırasında, Adıyaman’ın hem eğitim, hem de tarım alanlarındaki sıkıntılarını ilgililere iletme fırsatı bulduk. Bu arada, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek Adıyaman ve Kahta’ya Anadolu Lisesi yapılmasını programa aldırmak için girişimlerimiz oldu. Görüşmelerimiz verimli geçti ve en kısa zamanda olumlu geçmesini tahmin ediyoruz. Yeni ürün olarak proje geliştirildiğinde Sosyal Yarımlaşma ve Dayanışma Vakfı da teşvik amacıyla para veriyor. Zeytincilik, arıcılık, seracılık, nar, hayvan besiciliği, bodur elmacılık gibi projelerimiz vardı. SYDV Genel Müdürü ile görüştük. O da projenin altyapısı oluşturulsun, bu işleri yapacak kişileri Tarım İl Müdürlüğü tespit etsin, biz denetime sokalım dedi. Şimdi Tarım İl Müdürlüğü arazide, bu işleri yapacak. Çiftçileri belirleme çalışması yapıyor. Bu projeleri biz isim olarak sunacağız. 37 milyon YTLlik bir proje bu. GAP Eylem Planı kapsamında Devlet Planlama Teşkilatı 9 ilde sosyal restorasyon programı hazırladı. Bu program ile GAP kapsamındaki illerde sosyal kalkınmanın gerçekleştirilmesi ve sosyal refahın artırılması için yoksulluk, göç, işsizlik, kentleşme gibi sosyal sorunların giderilmesi için yerel dinamikler hayata geçirilecek. Bu çerçevede istihdam edilebilirliğin arttırılması, meslek edindirme, gelir getirici faaliyetlerin geliştirilmesi, sosyal içermenin sağlanması ile kültürel sanatsal ve sportif faaliyetler desteklenecek.Ayrıca, halen başka bir okulda eğitim öğretim gören Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin, kendi binalarına taşınabilmesi için de çalışmalarımız devam ediyor.”